Om graver og festere

Det skal foreligge et dødsfall før man kan ta ut en grav. Gravlegging skal finne sted på en offentlig gravplass. Alle kan gravlegges på gravplassen uansett livssyn og gravferdsseremoni.

Loven sier at alle som bor i kommunen ved sin død har rett til fri grav. En grav skal ha én ansvarlig person, som disponerer gravstedet etter lover og regler i fredningstiden som er 20 år. Hvor gravlegging skal skje avhenger av om det allerede finnes et gravsted i familien som kan benyttes, eller om det skal være et nytt gravsted. Gravlegging i en eksisterende festet grav medfører at graven må festes videre og blir ikke en frigrav. 

Det skilles mellom urnegrav og kistegrav, og mellom enkle og doble kistegraver. Det kan settes ned urner i en kistegrav, men ikke kiste i en urnegrav. Gravplassmyndigheten kan være behjelpelig med å finne alternativ.

Symbolsk flytting

Symbolsk flytting

Prosedyre og søknadsskjema for symbolsk flytting
Gravferdsforskriften §21
Kirkelig fellesråd kan gi tillatelse til at navn på person påføres gravminne på en eksisterende grav eller eksisterende navneplate i navnet minnelund et annet sted enn der vedkommende er gravlagt. Navnet må da fjernes fra det opprinnelige gravminnet. Eieren skal besørge fjerning av gravminne fra grav som ikke festes. Dersom gravplass-myndighetene fjerner gravminne, skal navn og data tas bort.

Denne muligheten er ment som et alternativ til fysisk flytting av gravlagte, noe som vanligvis ikke kan innvilges fordi den gravlagte skal kunne hvile urørt i jorda hele fredningstiden (gravfred).

Siden det ikke er gitt noen konkrete rammer for i hvilke tilfeller flytting kan skje, er det en praksis som går ut på at man flytter et navn fra et sted til et annet. Navnet som flyttes må da fjernes fra det opprinnelige gravminnet, og grav skal eventuelt slettes. Fester er ansvarlig for at dette blir utført. Dersom dette innebærer at gravminnet skal flyttes, vil det tilkomme en kostnad som belastes fester. 

Det gis anledning til å ta med seg en symbolsk mengde jord, som et ledd i den symbolske flyttingen.
Jorden fra tidligere gravsted blandes inn i jorden på nytt gravsted. Dette utføres i samråd med gravplassbetjeningen.

Skien kirkelige fellesråd ønsker å tillate symbolsk flytting.

Forutsetningene for å innvilge søknader er:

  • Søknad for symbolsk flytting må fylles ut.
  • Fester for gravstedet det søkes flytting FRA, må skriftlig bekrefte, og være ansvarlig for, at navnet det søkes symbolsk flytting for, blir fjernet på det opprinnelige gravminnet.
  • Fester for gravstedet det søkes flytting FRA, er ansvarlig for at den opprinnelige graven eventuelt blir slettet.
  • Fester for gravstedet det søkes flytting TIL, må samtykke i at navnet det søkes symbolsk flytting for, kan påføres gravminnet.
  • Fester for gravstedet det søkes flytting TIL, er ansvarlig for at navnet det søkes symbolsk flytting for, blir påført gravminnet.

Etter godkjenning varsler Skien kirkelige fellesråd gravplassens betjening på det lokale TIL-stedet om den forestående symbolske flyttingen.

Søknadsskjema for symbolsk flytting kan lastes ned fra denne siden eller hentes hos gravplassmyndigheten. Skjemaet kan ikke fylles ut direkte på nettsiden, men må tas ut for utfylling og sendes oss via e-post kirkevergen@skien.kommune.no, eller post/leveres til Schweigaards gate 11, 3717 Skien.


Søknadsskjema om symbolsk flytting (pdf. åpnes i nytt vindu)

Istandsetting av graver

Istandsetting av graver

Etter gravlegging blir graven planert og tilsådd av gravplassbetjeningen. Graveier/ fester er ansvarlig for å holde graven i hevd. Graveier kan utstyre graven med gravminne som skal godkjennes og monteres etter anvisning fra Skien kommune. Gravminnet er graveiers eiendom og ansvar, og det skal være forsvarlig sikret etter gjeldende regler.
 

Gravminner

Leverandør av gravminner vil være behjelpelig med tekst og utforming av gravminne. Driftsleder hos gravplassmyndigheten kan opplyse om gjeldende regler.

Generelle regler for størrelse på gravminne

Det er fastsatt generelle regler for størrelsen på gravminner for kistegrav og urnegrav, se vedtekter for gravplassene i Skien, eller spør driftsleder på gravplassen.

Sikring av gravminner

Stående gravminner i stein skal være festet til et fundament i stein med minst to 15 cm lange og 12 mm tykke syrefaste bolter. Faststøping av gravminne godtas ikke som fundamentering. Fundamentet skal ikke være synlig over bakken.

Gravtyper

Gravtyper

 

Kistegrav

I en kistegrav er det plass til én kiste. Fredningstiden er 20 år (enkelte gravplasser kan ha lengre fredningstid). Dersom man ønsker det, kan man få en tilleggsgrav ved siden av mot å betale ekstra festeavgift. Det kan settes ned flere urner i en kistegrav.

Urnegrav

I en kistegrav er det plass til én kiste. Fredningstiden er 20 år (enkelte gravplasser kan ha lengre fredningstid). Dersom man ønsker det, kan man få en tilleggsgrav ved siden av mot å betale ekstra festeavgift. Det kan settes ned flere urner i en kistegrav.

Anonym grav

En grav uten navn. Pårørende kan ikke delta ved gravleggingen og det er kun gravplassmyndighetene som skal vite hvor avdøde er gravlagt. Pårørende kan få beskjed når gravlegging har funnet sted. På Nordre gravlund er det en egen anonym minnelund.

Navnet minnelund

En grav uten navn. Pårørende kan ikke delta ved gravleggingen og det er kun gravplassmyndighetene som skal vite hvor avdøde er gravlagt. Pårørende kan få beskjed når gravlegging har funnet sted. På Nordre gravlund er det en egen anonym minnelund..

Gravsted for spedbarn

En grav uten navn. Pårørende kan ikke delta ved gravleggingen og det er kun gravplassmyndighetene som skal vite hvor avdøde er gravlagt. Pårørende kan få beskjed når gravlegging har funnet sted. På Nordre gravlund er det egen anonym minnelund.

Spredning av aske

En grav uten navn. Pårørende kan ikke delta ved gravleggingen og det er kun gravplassmyndighetene som skal vite hvor avdøde er gravlagt. Pårørende kan få beskjed når gravlegging har funnet sted. På noen av gravplassene er det egne anonyme minnelunder.

Reduksjon av størrelse på gravsted

Reduksjon av størrelse på gravsted

Dersom et gravsted består av flere graver kan fester velge å redusere størrelsen på gravstedet.

Et gravsted kan bestå av en grav (størrelse med plass til en kiste) eller to, kalt dobbeltgrav (størrelse med plass til to kister ved siden av hverandre). Eldre gravsteder kan også bestå av flere graver eksempelvis tre, fire, seks eller åtte. Ved festefornyelse betaler man en festeavgift i forhold til størrelsen på gravstedet (M²) og ikke hvor mange som er gravlagt på gravstedet. På store gravsteder vil derfor festeavgiften bli vesentlig høyere enn for de mindre. Blant annet fører dette til at noen festere ønsker å redusere størrelsen på gravstedet heller enn å slette hele gravstedet. 

Gravstedet kan reduseres ved at man gir en melding til gravplassmyndigheten (Skien kirkelige fellesråd) om hvilke graver på gravstedet  man vil beholde og hvilke man vil slette. Dette kan føre til at gravminnet må flyttes, og at fester må betale en avgift for flyttingen. Skjema for redusering av gravsted kan lastes ned under eller hentes på kirkekontoret. Ferdig utfylt og signert skjema sendes/leveres på kontoret hos gravplassmyndigheten eller på e-post.


 Skjema for redusering av gravsted (pdf. åpnes i ny fane)

Sletting av grav

Sletting av grav

Fester har i festetiden anledning til skriftlig å meddele gravplassmyndigheten (Skien kirkelig fellesråd) at en grav ønskes slettet. Gravminnet vil da bli fjernet og gravstedet vil gå tilbake i fellesrådets eie.

Dersom fester ved festetidens utløp ikke ønsker å fornye festet vil  gravstedet bli slettet. Gravplassmyndigheten kan da gjenbruke graven for gravlegging av andre hvis fredningstiden er utløpt. Gravplassmyndigheten (Skien kirkelige fellesråd) sender fester skriftlig melding i god tid før frigravstiden/festetiden er utløpt. Dersom det ikke lykkes å få tak i fester/ansvarlig for graven settes det ut en merkepinne på gravstedet med beskjed om å ta kontakt med oss. For å unngå misforståelser når det gjelder festeavtaler for en grav er det viktig at vi får melding om navn- og adresseendringer for den som er ansvarlig for graven (fester).

Den som er ansvarlig for graven (festeren) er eier av selve gravminnet, og kan ved sletting av gravstedet hente gravminnet på gravplassen. Henting må skje innen seks måneder etter at gravstedet ble slettet, og etter avtale med gravplassbetjeningen. Dersom gravminnet ikke blir avhentet innen fristen vil gravplassbetjeningen sørge for at gravminnet blir knust.

Skjema for sletting av gravsted kan lastes ned under eller hentes på kontoret hos gravplassmyndigheten. Ferdig utfylt og signert skjema sendes/leveres på kontoret hos gravplassmyndigheten eller på e-post. 


 Skjema for sletting av grav (pdf. åpnes i nytt vindu)

Bed og beplantning på gravstedet

Bed og beplantning på gravstedet

Foran gravminnet er det anledning til å opparbeide et plantefelt i høyde med bakken omkring.

Plantefeltet kan være opp til 60 cm bredt, men ikke bredere enn gravminnets bredde. Det kan ikke stikke lenger fram enn 60 cm, målt fra gravminnets bakkant.
Plantefelt som ikke beplantes og stelles skal tilsåes av den ansvarlige eller bli tilsådd av gravplassbetjeningen.

Vekster som plantes må ikke overstige gravminnets høyde eller gå utover plantefeltet. Løse dekorgjenstander skal fjernes etter bruk.

Det er anledning til å ramme inn plantefeltet med en delt kantstein som flukter med terrenget omkring. Kulesteiner, hekk eller annet materiale tillates ikke som innramming.

I minnelunden er det opprettet et eget anvist sted for å legge ned blomster og lystenning. 

Festeren har rett og plikt til å stelle og holde i orden det gravstedet vedkommende har ansvaret for.

Kirkelig fellesråd kan besørge årlig planting på grav mot forskuddsvis betaling, se nærmere beskrivelse under stell av gravsted.

Gravminne

Gravminne

På fri grav (ikke anonym grav eller grav på navnet minnelund) og på festet gravsted kan det plasseres gravminne. Med gravminne forstås minnesmerke med navn og dato på den gravlagte.

Det skal som regel bare plasseres ett gravminne på hvert gravsted. Fester av grav er eier av vedkommende gravminne.

Tekst, fotografi, dekor og symbolbruk på gravminne skal være sømmelig, og det navn som settes på skal være identisk med navnet på den som er gravlagt. Personer som er omkommet på havet, i krig eller liknende og som ikke er gravlagt på gravplass, kan likevel få navnet satt på eksisterende eller nytt gravminne eller på minnesmerke ved navnet minnelund hvor dette er anlagt.

Til gravminne og fast tilbehør kan bare anvendes materialer som er bestandige og lite vedlikeholdskrevende. Det skal tåle de påkjenninger det utsettes for av klimaet og ved vanlig drift og vedlikehold av gravplassen.
Gravminne skal ikke være høyere enn 150 cm, bredere enn 85 cm og tykkere enn 60 cm, begrenset slik at største høyde x største bredde x største tykkelse ikke overstiger 0,2 m³ og vekten ikke overstiger 300 kg.
På graver mindre enn 2,4 x 1,2 m skal gravminne ikke være høyere enn 80 cm, bredere enn 75 cm og tykkere enn 60 cm, begrenset slik at største høyde x største bredde x største tykkelse ikke overstiger 0,1 m³ og vekten ikke overstiger 150 kg.

Stående gravminne i stein skal festes til fundament i stein med to 15 cm lange og 12 mm tykke rustfrie bolter.
Fundament skal ha en form og en størrelse som sikrer at gravminnet står stabilt og skal i bunnen ha en anleggsflate som er dobbelt så bred som gravminnets tykkelse. Fundamentet kan være opptil 10 cm lengre enn gravminnets bredde. Gravminne som er mer enn 60 cm høyt skal ha en fundamentdybde som utgjør minst 20 % av gravminnets høyde over bakken. Fundament skal ikke være synlig over bakken.

Kirkelig fellesråd skal godkjenne gravminne og fundament før det settes opp på gravplassen.
 

Festers ansvar

Fester har rett og plikt til å stelle og holde i orden det gravstedet vedkommende har ansvaret for. Fester er ansvarlig for at gravminne ikke er i forfall, til sjenanse eller til fare for dem som ferdes på gravplassen. Når fellesrådet finner det nødvendig, skal fester varsles med pålegg om å bringe gravminnet i overensstemmelse med de krav som er stilt i forskrift og vedtekter. Dersom festeren unnlater å etterkomme slikt pålegg, eller det er uvisst hvor festeren befinner seg, kan fellesrådet sette i verk tiltak som er nødvendig for å bringe gravminnet i orden, herunder fjerne gravminnet og sletting av gravsted.

Symbolsk flytting

Kirkelig fellesråd kan gi tillatelse til at navn på person påføres gravminne på en eksisterende grav et annet sted enn der vedkommende er gravlagt. Dette kalles symbolsk flytting. Den avdødes navn må da fjernes fra det opprinnelige gravminnet. Les mer om symbolsk flytting her.

Bevaring og verning av gravplass og gravminner

Kirkelig fellesråd kan vedta at områder av gravplassen eller enkeltgraver med gravminner og annet utstyr skal bevares. Slikt vedtak kan bl.a. gjøres dersom gravminner på et område av gravplassen eller en grav er av en viss alder, at det representerer en stilhistorie, har et lokalt særpreg i form eller materialbruk, gir uttrykk for en interessant personalhistorie eller er unikt.

Fri grav og feste av grav

Fri grav og feste av grav

Alle som gravlegges i sin hjemkommune i en ny grav har rett til å få en såkalt fri (gratis) grav. Personer som ikke var bosatt i kommunen kan også få en grav på våre gravplasser, men da kreves dekning for kostnadene ved gravferden og festeavgift for graven fra første år.

Retten til fri grav gjelder i 20 år ved oppretting av en ny grav så fremt den gravlagte hadde folkeregistrert adresse i Skien kommune. For deler av Gjerpen kirkegård er denne perioden på 60 år for kistegrav. Denne tiden kalles en frigravsperiode. Dersom graven brukes på nytt i frigravsperioden, (eks. det settes ned en urne i graven) vil frigravsperioden forlenges i hht denne siste gravleggingen. Etter frigravsperiodens utløp kan graven festes ved at det betales en festeavgift for en periode videre på 10 år av gangen. En festet grav kan ikke på nytt bli en frigrav.

Det vil ofte være mulig å feste en grav ved siden av den graven som tas i bruk ved en gravlegging. På denne måte kan man sette av en grav som senere kan tas i bruka av ektefelle eller andre med tilknytning til den gravlagte. Denne graven kalles en tilleggsgrav og blir en festet grav fra første år. Det må derfor betales festeavgift for denne for de første 20 årene. Etter de første 20 årene kan tilleggsgraven festes videre for 10 år av gangen.

Var avdøde ikke bosatt i Skien kommune kan man likevel, om det er plass, få anledning til å bli gravlagt på en av våre gravplasser i Skien. Det må da betales en avgift som dekker kostnader for gravferden og festeavgift for den graven som benyttes, pluss eventuell tilleggsgrav.

Det skal foreligge et dødsfall før det kan tas ut en grav. Det skilles mellom urnegrav og kistegrav. En kistegrav kan være en enkel kistegrav eller en dobbel/flerplass kistegrav. Det kan gravlegges urner i en kistegrav, men ikke kister i en urnegrav.

Fester av gravsted

Fester av gravsted

Alle graver skal ha en ansvarlig person som fester, med unntak av anonyme graver.

På et nytt gravsted er det som oftest den som underskriver og ordner med seremonien som blir ansvarlig for gravstedet (fester). Den som er fester av gravstedet har ihht Gravplassloven § 15 "Festeren har rett til å bestemme hvem som skal gravlegges i graven og forsyne graven med gravminne samt ellers rå over den, om ikke annet følger av gjeldende bestemmelser. Festeren har plikt til å holde graven i hevd."

Bare en person kan være fester. Når fester dør skal dødsboet gi kirkelig fellesråd melding om hvem feste ønskes overført til. Når festetiden er ute blir fester kontaktet med spørsmål om feste skal fornyes eller ikke.

Dersom gravstedet ikke er holdt i hevd etter vedtektene for gravplassen kan kirkelig fellesråd sette i verk tiltak som er nødvendig for å bringe gravstedet i orden, herunder fjerning av gravminnet og sletting av gravsted.

Skjema for overdragelse av feste kan lastes ned under eller hentes på kontoret hos gravplassmyndigheten. Ferdig utfylt og signert skjema sendes/leveres på kontoret hos gravplassmyndigheten eller på e-post.


 Skjema for overdragelse av fester (pdf. åpnes i nytt vindu)